2018-12-05 20:06Pressmeddelande

Reality Check är Årets initiativ 2018!

null

Efter över 300 nominerade initiativ utsågs i kväll under Frivilligdagen en vinnare av Årets initiativ 2018: Reality Check!

- Det är så häftigt och roligt! Det här spelet är viktigt och därför är det extra roligt att vi fått detta fina pris, säger appens projektledare Irupé Pozo Graviz.

Reality Check är ett upplevelsebaserat spel som Teskedsorden och Mångkulturellt Centrum i Fittja har tagit fram för att utmana fördomar och normer bland ungdomar 13-19 år. 

- Vi vill med spelet öppna upp för samtal och funderingar över hur det ser ut i vårt samhälle men också vad vi kan göra åt saken. Vi vill även uppmuntra till civilkurage, fortsätter Irupé. 

På ett lätttillgängligt sätt belyser spelet den strukturella rasismen som olika grupper i Sverige utsätts för. 

- Rasism är ett stort problem i Sverige och världen. För att motarbeta rasism behöver ständigt nya metoder och verktyg för det antirasistiska arbetet utvecklas, eftersom rasismens konsekvenser och uttryck hela tiden ändrar karaktär. Appen Reality Check är just detta; ett nytt verktyg vi kan använda oss av, anpassat till den tid vi lever i, säger juryn som valde initiativet. 

Projektet, som startades december 2016, har ett år kvar men det antirasistiska arbetet fortsätter.

- Vi fortsätter att utveckla appen med bland annat nya karaktärer och håller workshops och utbildningar runt om i Sverige. Vi på Teskedsorden arbetar vidare med att stå upp för allas lika värde och vara en röst för mångfald, berättar Irupé.

Läs mer om Reality Check och juryns motivering här

Om Årets initiativ

Årets initiativ är ideella sektorns utmärkelse för sociala insatser. Bakom priset står Forum – idéburna organisationer med social inriktning tillsammans med IBM, Mötesplats Social Innovation och Vinnova. Organisationen som får priset kommer att vinna äran samt rådgivning från IBM.

Läs mer om Årets initiativ: https://www.socialforum.se/arets-initiativ/.

För mer information kontakta:

Paulina Troillet
Projektledare
Forum – idéburna organisationer med social inriktning
0734-227432
paulina.troillet@socialforum.se

Forum - idéburna organisationer med social inriktning, är en intresseorganisation för socialt inriktade idéburna organisationer i Sverige. Genom politisk påverkan, opinionsbildning, kunskapsutbyte och verksamhets-utveckling förbättrar vi förutsättningarna för ideella organisationer och det ideella engagemanget.

www.socialforum.se
Följ oss på Instagram
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter


Om Forum - idéburna organisationer med social inriktning

Vi arbetar för att: - Civilsamhället ska ses som en central del av samhällsutvecklingen såväl för demokratin som för välfärden. - Opinionsbilda och påverka politiker för att undanröja hinder som står i vägen för civilsamhällets självständighet och för det ideella engagemanget. - Utveckla verktyg för att underlätta för idéburna organisationer att bedriva sin verksamhet. Forum driver verksamheterna Volontärbyrån och Ideella jobb.