2017-12-06 05:30Pressmeddelande

Organisationen #jagärhär har utsetts till Årets initiativ 2017

null

Den ideella organisationen #jagärhär, för sin verksamhet att med stort civilkurage balansera kommentarsfälten och motverka hat och hot, har utsetts till Årets initiativ 2017. Utmärkelsen är ideella sektorns pris för sociala insatser och delas ut av Forum med stöd av IBM och Vinnova.

– Det känns verkligen fint att ta emot Årets initiativ! Vi får utstå mycket smutskastning och otrevligheter. Varje röst som står kvar är otroligt viktigt. Det var även det som var tanken med hela initiativet, att vi skulle vara många som stod upp mot hatet för att en skulle slippa ta det ensam. Och det har fungerat, säger Mina Dennert, grundare till #jagärhär efter utmärkelsen.

Eldsjälar i det civila samhällets organisationer, i folkrörelser och i olika slags föreningar har under lång tid identifierat och tagit fram metoder för att möta sociala problem och samhällsutmaningar. Förskolan, a-kassan och biblioteken är bara några sådana exempel. #jagärhär är ett bevis på att detta sker fortfarande, varje dag. Deras verksamhet går ut på att balansera kommentarfälten genom att skriva egna kommentarer, med hashtagen #jagärhär, som motverkar hot och hat i trådar där det förekommer. Deras Facebook-grupp har i dag över 76 000 medlemmar.

– I en tid då hat och hot sprids i sociala medier känns det extra viktigt att lyfta #jagärhär som Årets initiativ, säger Göran Pettersson, generalsekreterare på Forum. På kort tid har de visat hur viktig mobilisering för demokrati och källkritik är. Och framför allt har #jagärhär skapat både mod och hopp hos människor som står upp för ett öppet samhälle där mänskliga rättigheter inte kränks.

– Vi har under det här året bevittnat en revolution. Många talar om Trump-effekten. Kanske är tiden redo. Folk är trötta på att sitta tigande och se på. Det vi och även #metoo har lyckats med är att engagera majoritetsbefolkningen. Det är kärnan i vårt arbete. Att få folk att (re)agera! Och vi har fått kommentarsfält att se mer balanserade ut, med mindre utrymme för hat och rena elakheter. Årets initiativ hjälper oss att utveckla vår organisation och våra strategier att nå ut, och ytterligare ge energi till de som engagerar sig online och offline, säger Mina Dennert.

Juryns motivering

I en tid då polariseringen ökar och hatet flödar i sociala medier är det lätt att tappa hoppet, känna sig ensam och sakna modet att säga ifrån. Påhittade nyheter sprids som sanningar och följs av en tsunami med rasistiska, sexistiska och kränkande kommentarer; varje dag, dygnet runt.

#jagärhär har under året engagerat tusentals människor som med stort civilkurage, modiga samtal och sakliga inlägg skapat en balans i kommentarsfälten. Deras metoder har inspirerat människor att ta debatten även utanför nätet och har på kort tid blivit en av civilsamhällets viktigaste aktörer för demokrati och källkritik. #jagärhär har lärt oss att man kan ta udden av hat genom saklighet, fakta och ett idogt arbete och kommer att spela en viktig roll under valåret 2018.

Om #jagärhär

Det #jagärhär har lyckats med är att konkretisera en enkel problemlösning som handlar om civilkurage: Att stärka människor i att reagera och stå upp när andra bli utsatta för hat och hot. Att stoppa polariseringen och genom att ta den politiska diskussionen på ett sakligt sätt. Samt att hindra spridning av desinformation genom att hjälpa andra med källor till faktagranskad information. (Från #jagärhärs hemsida.) Läs mer här.

Om Årets initiativ

Årets initiativ är ideella sektorns utmärkelse för sociala insatser. Bakom priset står Forum – idéburna organisationer med social inriktning med stöd av IBM och Vinnova. Organisationen som får priset kommer att vinna konsultstöd och rådgivning från IBM med syfte att stärka sin verksamhet. 

Om Forum

Forum är en intresseorganisation för den idéburna organiseringen och samlar civilsamhällets organisationer med social inriktning. www.socialforum.se

För fler kommentarer och intervjuer kontakta:

Elin Aronsson
Pressansvarig
Forum - idéburna organisationer med social inriktning
0722-31 57 41
elin.aronsson@socialforum.se

Foto: Jonatan Fernström

Om ForumForum är en intresseorganisation för den idéburna organiseringen och samlar civilsamhällets organisationer med social inriktning. www.socialforum.se

Demokrati, tillit och solidaritet är inte självklara värden i ett samhälle. Fria och starka idéburna organisationer spelar en avgörande roll för att bygga upp dem.www.socialforum.se

@socialforum heter vi på twitter
Följ oss på Facebook


Om Forum - idéburna organisationer med social inriktning

Vi arbetar för att: - Civilsamhället ska ses som en central del av samhällsutvecklingen såväl för demokratin som för välfärden. - Opinionsbilda och påverka politiker för att undanröja hinder som står i vägen för civilsamhällets självständighet och för det ideella engagemanget. - Utveckla verktyg för att underlätta för idéburna organisationer att bedriva sin verksamhet. Forum driver verksamheterna Volontärbyrån och Ideella jobb.