2017-11-22 11:38Pressmeddelande

De här tre är finalister till Årets initiativ 2017

null

Civil Right Defenders initiativ The Defenders Database, #jagärhär och Tillsammans Cup är de tre finalisterna till Årets initiativ 2017. Vinnaren utses på Frivilligdagen den 5 december.

– Det känns fantastiskt att sprida dessa tre initiativ! Civilsamhället har alltid vara snabba med nya samhällslösningar. Det vill vi uppmärksamma lite extra genom Årets initiativ som vi arrangerar tillsammans med IBM och Vinnova, säger Göran Pettersson, generalsekreterare på Forum.

Civil Right Defenders initiativ - The Defenders Database
I ett flertal länder världen över så saknas säkra och enkla metoder för att kunna registrera och spara kränkningar av människorättsförsvarare digitalt. Därför har The Defenders Database utvecklats till att vara ett enkelt verktyg för människor som bor och lever under förtryck världen över. I databasen kan de rapportera in kränkningar som kan användas som framtida bevis för kompensation till offer och som underlag för korrekta rättegångar vid möjligt regimskifte och rättviseprocesser.

Läs mer om initiativet här.

Tillsammans Cup
Tillsammans Cup har siktat in sig på att möjliggöra möten mellan nyanlända och etablerade svenska ungdomar på fotbollsplanen. På Sveriges nationaldag 2017 bjöds det upp till fest för ett öppet och tolerant Sverige, där 2500 ungdomar samlades på 14 idrottsplatser från Övertorneå i norr till Göteborg i söder för att spela fotboll tillsammans och runt omkring firades nationaldagen för fullt av fler än 20 000 besökare.

Läs mer om initiativet här.

#Jagärhär
#Jagärhär har lyckats med att konkretisera en enkel problemlösning som handlar om civilkurage: Att stärka människor i att reagera och stå upp när andra bli utsatta för hat och hot. Att stoppa polariseringen genom att ta den politiska diskussionen på ett sakligt sätt. Samt att hindra spridning av desinformation genom att hjälpa andra med källor till faktagranskad information.

Läs mer om initiativet här.

För fler kommentarer, kontakta:

Elin Aronsson
Presskontakt
Forum - idéburna organisationer med social inriktning
0722-315741
elin.aronsson@socialforum.se

Foto: Maria Söderborg/IM


Hylla ideella sektorn på Frivilligdagen - välkommen på årets mingel

Välkommen att anmäla dig till Civilsamhällesminglet den 5 december - då vi hyllar den ideella sektorn på Frivilligdagen. Förutom att dela ut Årets initiativ, så delar vi även ut Civilsamhällesstipendiet och Årets volontär. Begränsat antal platser, först till kvarn! Välkommen att anmäla dig här.

Om Årets initiativ

Årets initiativ är ideella sektorns utmärkelse för sociala insatser. Bakom priset står Forum – idéburna organisationer med social inriktning tillsammans med IBM och Vinnova. Organisationen som får priset kommer att vinna konsultstöd och rådgivning från IBM med syfte att stärka sin verksamhet.

Forum - idéburna organisationer med social inriktning, är en intresseorganisation för socialt inriktade idéburna organisationer i Sverige. Genom politisk påverkan, opinionsbildning, kunskapsutbyte och verksamhets-utveckling förbättrar vi förutsättningarna för ideella organisationer och det ideella engagemanget.

www.socialforum.se
@socialforum heter vi på twitter
Följ oss på Facebook


Om Forum - idéburna organisationer med social inriktning

Vi arbetar för att: - Civilsamhället ska ses som en central del av samhällsutvecklingen såväl för demokratin som för välfärden. - Opinionsbilda och påverka politiker för att undanröja hinder som står i vägen för civilsamhällets självständighet och för det ideella engagemanget. - Utveckla verktyg för att underlätta för idéburna organisationer att bedriva sin verksamhet. Forum driver verksamheterna Volontärbyrån och Ideella jobb.